x
hu
en
Escape room

3+1 máig megfejtetlen rejtélyes üzenet

Néhány izgalmas rejtély amit még senki nem oldott meg. Neked menne?
2019.09.18.

A titkosírásnak, vagyis a kriptográfiának története szinte egyidős az írás megjelenésével. Ahogy a szöveges üzenetek kezdtek elterjedni, szinte azonnal felmerült az igény arra, hogy azokat avatatlan szemek ne tudják megérteni.

A korábban használt módszerek és kódok ma már könnyedén feltörhetőek: a legegyszerűbb a betűeltolásos módszer, vagy Caesar kód. Ez úgy néz ki, hogy az ABC betűit valahánnyal arrébb toljuk. A bejegyzés címe pl. így nézne ki, ha eltolnánk egy betűvel a magyar ABC szerint: 3+1 nbí néhgéktylyény séktyfmét űzsényéty

Ugyanúgy könnyen megfejthetőek a betűcserés titkosírások, vagy azok, melyeknél egy egy betűt az ABC-ben elfoglalt helyének száma helyettesít.

Ma már, ha annyit tudunk, hogy milyen nyelven íródott a rejtjeles szöveg, akkor könnyedén megfejthetjük azt a betűk gyakorisága alapján. Magyar szövegben például nagyon-nagyon egyszerű kiszúrni a leggyakoribb e betűt. Segítségünkre lehetnek ebben különböző szoftverek. Olyanok is, melyek a fentebbieknél sokkal nehezebb kódolásokkal is elbánnak.

Ennek ellenére a mai napig vannak olyan titkosírással készült szövegek, melyeket nem sikerült dekódolni.

1. A SOROZATGYILKOS, AKIT ANNAK ELLENÉRE NEM TALÁLTAK, HOGY ELEÁRULTA A NEVÉT

A Zodiákus-gyilkos néven ismert amerikai sorozatgyilkos a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején tevékenykedett. Aktív levelezést folytatott a róla cikkező újságokkal. A lapoknak olyan rejtjelekkel írt szövegeket is küldött, amelyeknek nagy részét a mai napig nem fejtették meg. Annak ellenére soha nem fogták fogták el, hogy egyik 13 karakteres üzenetéről nagyon valószínű, hogy a nevét tartalmazza. Ügyét így 2004-ben megoldatlanul lezárta a rendőrség, a bűnöző pedig - amellett, hogy szabadon élhetett - évtizedekre inspirációt nyújtott a krimiíróknak.

2. A MESÉS KINCS REJTEKHELYE

A Beale-papírokon található, csak részben dekódolt, üzenet szerint körülbelül egy tonna arany és 1900 kilogramm ezüst várja megtalálóját valahol Santa Fe környékén. Sajnos a kincs pontos helyét a szöveg azon része árulja el, melyet a mai napig nem sikerült megfejteni.

Így  senki sem találta meg a szöveg nyilvánosságra kerülése óta eltelt közel százhúsz évben. Próbálkozókból pedig akadt bőven. Még a kilencvenes években is gyakran tartóztattak le ásókkal felszerelkezett csapatokat a megyében. Egyesek szerint a szöveg hamisítvány, de ha tévednek, akkor 14 milliárd forint értékű nemesfém rejtőzik valahol a földben.

3. FÖLDÖNTÚLI NÖVÉNYHATÁROZÓ

A felfedezője után nevezték el a világ egyik legkülönösebb kódexét, az 1400-as évekből származó Voynich-kéziratot. A növényhatározóra emlékeztető, kéziratos könyv ismeretlen írással rögzített szöveget tartalmaz, ráadásul főleg olyan növényekről készült képeket, amelyekhez hasonlókat nem találni a Földön.

Az 1912 óta ismert iratba több, mint száz éve törik bele a megfejtéssel próbálkozók bicskája. Pedig az érdeklődés komoly: az NSA (az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége) több kódtörője is próbálkozott már megfejtésével.

+1 TITKOS ÜZENET A CIA KERTJÉBEN

A Kryptos nevű rejtjel nem tekint vissza évszázados múltra és készítője is ismert. Az üzenet egy szobor, melyet a CIA főhadiszállásának kertjében helyezett el Jim Sanborn szobrász.

A bökkenő csak az, hogy a művészt a CIA 1990-ben nyugdíjba vonuló rejtjelezőfőnöke, Edward Scheidt instruálta és mintegy búcsúajándékként hagyta a művet a “Cégre”.

A Kryptos négy rejtjelszövegéből eddig mindössze hármat sikerült megfejteniük a próbálkozóknak. Az NSA kódtörői értek értek el részsikereket. Az első szöveg egy rövid mondat, a második egy CIA épületében található koordinátát közöl, a harmadik pedig Howard Carter Tutankhamon sírjának feltárásáról szóló könyvéből vett idézet. Valószínűleg ha a negyedik szövegrésszel is boldogul valaki, akkor a szövegek kombinációja is egy újabb feladvány része lesz.

Kryporos szövege egyébként elérhető a CIA honlapján, így bárki megpróbálkozhat a megfejtéssel. De előre szólunk, hogy nem lesz könnyű dolga.

Érdekesnek találtad? Oszd meg ismerőseiddel is!

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK