x
hu
en
Escape room

Tudomány a szabadulószobák mögött

MIért jók az agyadnak a szabadulószoba játékok? Eláruljuk neked!
2019.09.27.

Lehet, hogy nem gondoltad volna, de szabadulószobák nem csak esetlegesen születtek. Elég komoly tudományos háttere is van a bennük lezajló folyamatoknak. Ráadásul egy neves magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas professzor alkotta meg a flow-elméletet, mely működésbe lép egy kijutós játék során is.

A FLOW ÉLMÉNY

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. Megszűnik ilyenkor az idő, a világ. Ebben az állapotban az emberek jól teljesítenek, de nem erőlködnek, mintha egy áramlat – flow, innen az elmélet neve – vinné őket. Ilyenkor az ember nagyon koncentrált, hatékony és úgy érzi, hogy ő irányít. Így nem nyűglődik akkor sem, ha a munka fárasztó és sok energiát elvesz, egyszerűen csak csinálja és élvezi. Az élményt alapvetően bármilyen tevékenység kiválthatja, mert a flow nem a tartalomtól, hanem sokkal inkább a tevékenység minőségétől függ. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél.

Ráadásul egy neves magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas professzor  alkotta meg a flow-elméletet, mely működésbe lép egy kijutós játék során is.

IGAZÁN JÓL DOLGOZNI FLOW-BAN LEHET

Az elmélet szerint az ember akkor adja le a legjobb teljesítményt, ha a feladataira koncentrálva megszűnik számára a külvilág és ráadásul pont ilyenkor a legboldogabb. Csíkszentmihályi szerint akinek gyakran van flow élménye, annak az életminősége is jobb. Az ilyen emberek örömet találnak a munkájukban is és pont ebből kifolyólag képesek az átlagosnál jobb eredményeket elérni. Ami a legjobb az egészben, az az, hogy ez nem is kerül különösebb erőfeszítésükbe, mert egyszerűen csak hagyják, hogy a flow, az áramlat sodorja őket.

MOST AKKOR A MUNKA TESZ BOLDOGGÁ?

Az emberek a leggyakrabban munkahelyükön találkoznak feladatokkal, így a ott van a legnagyobb esélyük arra is, hogy a flow-élményt átéljék. A gyermekkorban általános játék, ami szintén egy nagyon jó flow tapasztalat lehet, sajnos szép lassan kikopik életünkből. Ha valaki szabadidejéét passzívan tölti el, mondjuk a tv előtt, akkor elzárja magát a flow élmény elől is, és arra van kárhoztatva, hogy a boldogságát, legalábbis a boldogságnak ezt a forrását kizárólag a munkában keresse.

FLOW ÉLMÉNY A SZABADULÓSZOBÁKBAN

A szabadulószobák azért kínálnak remek lehetőséget a flow élmény átélésére, mert minden adott bennük ahhoz, hogy a játékosok kizárólag az előttük álló nagyon konkrét feladatra koncentráljanak. A szabadulószobák olyan atmoszférát és hangulatot teremtenek, melyek segítenek abban, hogy minden más gondolatot hátrahagyva a játékosok beleéljék magukat abba, amit éppen csinálnak. Ritkán adatik meg még munkában is, hogy valaki röpke 60 perc alatt át tudja élni ezt a magával ragadó élményt, még akkor is, ha nagyon szereti azt, amivel foglalkozik. Ha valakinek pedig a munkában nem adatik meg, akkor még inkább hasznos lehet a kijutós játék, már-már terápiás célzattal. Sőt a szabadulószoba még valamivel többet is ad, mert lehetőség van rá, hogy az ember közösségben élje át az élményt.

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK