x
hu
en
Escape room

Miért kell nekünk Halloween?

Honnan ered a Halloween története és miért is kedveljük annyira ezt az ünnepet? Most megtudhatod!
2019.09.27.

A keltáknál eredetileg a boszorkányok, szellemek és démonok ünnepe volt, amit ez év utolsó napjának is tekintettek. A druidák szerint a gonosz szellemek ezen a napon kiszabadulnak az alvilágból és fellátogatnak az élőkhöz. Ráadásul az az évben elhunytak szellemei is akkor indulnak a túlvilágra, így jó nagy volt a forgalom ezen az éjszakán.

A kereszténység megjelenésével a már meglévő ünnepekhez - mint tették azt a karácsonnyal is - igazítottak egy ünnepet. Úgy gondolta az egyház, hogy könnyebb átalakítani, mint betiltani a mélyen gyökerező hagyományt. Így vált a téli napforduló környékén megrendezett ünnep november 1-én Mindenszentek napjává.

Ahogy a kereszténység elterjedt az Ír szigeten Szent Patrik működésének hatására, ott a Mindenszenteket megelőző éjszaka, vagyis október 31. éjjele az All Hallow's Eve nevet kapta, és már meg is ékeztünk Amerika ünnepi exportcikkjéhez a Halloweenhez.

A TÖKLÁMPÁS LEGENDÁJA

A legenda szerint a töklámpás egy részeges kovács, bizonyos Jack O'Lantern, ördöggel kötött egyességének öröksége. Jack sok rosszat tett életében, ezért eljött érte az ördög, hogy levigye a pokolba. A feltehetően akkor is erősen illuminált kovácsnak azonban vágott az esze, ezért előtte megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a kertjében lévő fáról. Amíg az ördög az almák között válogatott, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe, amitől annyira irtózott az ördög, hogy nem mert lejönni a fáról.

Jack és az ördög így egyezkedni kezdtek, a kovács leengedte az ördögöt, aki cserébe megígérte, hogy nem viszi a pokolba. Jack halálával aztán így patthelyzetbe került, sem a mennybe, sem a pokolba nem jutott be, hanem a kettő között rekedt egyedül a sötétben. Az ördög aztán megsajnálta, és egy parazsat adott neki a pokol tüzéből, hogy legalább egy kis világossága legyen az idők végezetéig tartó kóborlásában.

Jack a parazsat egy kifaragott feketeretekbe tette és azzal a lámpással folytatta vándorlását. Az USA-ban aztán idővel tök lett a retekből, és mire ideért az ünnep, a töklámpás a Halloween szimbólumává vált.

MIT LEHET CSINÁLNI HALLOWEENKOR?

Magyarországon valamiért a Halloween egyesek szemében vörös posztóvá és tiltakozások forrásává vált - ezzel azonban nem tisztünk foglalkozni. Ami szeretnénk, az az, hogy mindenki jól érezze magát az évnek ezen a napján is, vagy úgy hogy nem foglalkozik vele, vagy úgy hogy hagyja, hogy elragadja az ünnep szelleme.

Ezért kiválogattunk 3  szabadulószobát, melyek legjobban passzolnak Halloween ünnepéhez, ha különleges kalandra vágysz:

LOGIXCITY - HALLOWEEN

Logixcity szabadulószobája csak október 30-ig érhető el, és talán a legjobb hely arra, hogy egy sötét rituáléval megidézd Halloween szellemét. A készítők elég ijesztőre vették a figurát, ezért csak 18 év felettieknek ajánják játékot.

Logigcity Halloween szabadulószoba

EXIT THE ROOM - ZOMBI APOKALIPSZIS

Az Exit The Room szabadulószobájában rajtad áll a sor, hogy megakadályozd a holtak előretörését. A szabadulószobában a küldetés során fényt kell derítened az őrül professzor titkaira, akinek egyetlen egy célja van: az, hogy zombivá változtassa az emberiséget. Neked kell megállítanod - többek között azért, hogy jövőre is legyen Halloween.

HORRORHÁZ

Nightmare in Budapest egy egyáltalán nem gyermekbarát szabadulószobával várja a rettegni vágyókat. A félelmetes szabadulószobában a sötétség lényei megelevenednek és elkalauzolnak legvadabb rémálmaidba.

Nightmare in Budapest szabadulószoba

 Jó szórakozást!

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK