x
hu
en
Escape room

Csapatépítő kijutós játék

Miért válasszunk az idei csapatépítés helyszínének szabadulószobát?
2019.09.27.

Egyre több cég számára fontos, hogy ütőképes csapatot formáljon munkavállalóikból. Ennek vannak dögunalmas és szórakoztató eszközei is. A kijutós játékok ez utóbbiak közé tartoznak.

MIÉRT SZERETÜNK FÉLNI ÉS MIÉRT AKARUNK SZABADULNI?

Az emberi lélek nyitott a borzongásra, ez adja a thrillerek, horrorfilmek népszerűségét is. Szeretjük a kihívásokat is, főleg azokat, melyek nem túl könnyűek, de mégis reális esélye van annak, hogy meg tudjuk ugrani őket. A feszültség, a versenyhelyzet, a bizonytalanság, vagy a fenyegetettség érzése mind-mind a legősibb ösztöneinkre ható érzések, melyek az egekbe röpítik adrenalinszintünket, felszabadítják rejtett erőforrásainkat és így kitolják teljesítőképességünk határát. 

Mindez, vagyis az ellenőrzött körülmények között megvalósított borzongás, segít megszabadulni számos belső feszültségtől. Ha ezt még a játék sikerélményével is tetőzzük, akkor garantáltan felüdítő kalandban lesz részünk.

KIJUTÓS JÁTÉKOK

kijutós játékok eredete 1980-ig nyúlik vissza. Ekkor jelent meg ugyanis a Mystery House, az első “point and click” kalandjáték. A Mystery House átütő sikert hozott és sorra jelentek meg a számítógépes kijutós játékok. Ezek lényege az, hogy tárgyak segítségével kell megtalálni a szabadulás útját egy nem hétköznapi helyről.

Az első „real life escape game" vagyis valódi helyen játszódó kijutós játék 2006-ban, San José-ban nyílt meg. Magyarországon ugyan csak 2011-ben nyitotta meg kapuit az első szabadulószoba, mégis Budapesten történt az a szabadulószoba-robbanás, mely világszerte ismertté tette a játékot, aszabadulószobákat pedig a romkocsmákhoz hasonló hungarikummá.

Mára a legtöbb szabadulószobában - nevükkel ellentétben - nem az a cél, hogy a játékosok kijussanak a szobából. Sokkal fontosabb, hogy szereplőjévé váljanak egy történetnek, a játék idejére teljesen kiszakadjanak a megszokott világukból, rátaláljanak saját maguk és csapattársaik szunnyadó képességeire.

A JÁTÉK TÉTJE A CSAPATEGYSÉG

A jól megtervezett szabadulószobás feladatokat csak akkor tudjuk megoldani, ha a csapat minden tagja aktívan kiveszi belőle a részét. Soha nem tudhatjuk, hogy egy-egy feladat megoldásához melyikünk fejéből pattan majd ki a szikra.

Ha csapatépítésre használjuk a szabadulószobát, a játék során nyújtott teljesítmény átrendezheti a közösség belső viszonyait. Gyorsan kiderül, hogy ki miben jó, ki hogyan viselkedik stresszhelyzetben, kire miben lehet egy extrém helyzetben számítani. Ezért a szabadulószobában eltöltött idő kiválóan alkalmas a munkatársak kommunikációjának és együttmáködésének fejlesztésére.

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK