x
hu
en
Escape room

A szabadulószoba az új romkocsma

Miért élik fénykorukat a romkocsmák mellett a szabadulószok is? Itt olvashatod!
2019.09.27.

Budapestet a szabadulószobák fővárosaként tartják nyilván. Szinte biztos, hogy vezetne a szabadulószoba/négyzetméter arányban a világon - már, ha létezne ilyen mértékegység. Sőt 2017-ben az első szabadulószoba világbajnokságot is itt rendezték. Ez nem lehet véletlen.

LOW BUDGET TURISTACSALOGATÓ

Az immár megkérdőjelezhetetlenül hungarikummá avanzsált romkocsmák mellett a hostelek és szabadulószobák azok, melyek a legkisebb befektetéssel várhatják a haszon reményében a fiatal külföldi turistákat.

A városnézés ma már nem annyiból áll, hogy végigfényképezgetik az építészeti látványosságokat, vagy sétálnak egyet a várban. A fiatal turisták ennél könnyedebb szórakozásokat keresnek. Viszonylag nehéz elképzelni egy angol legénybúcsús társaságot, ahogy a Széchenyi Könyvtár épületét csodálják.

Nem. Ők élményekért jönnek, na meg persze berúgni olcsón. Mások az igényeik, és más érdekli őket, mint egy idősebb, komolyabb társaságot. Ezt az igényt pedig nem is olyan nehéz kiszolgálni, mint megszervezni egy időszaki kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.

A fiatalabb hátizsákos turisták jóval nyitottabbak a különleges programokra, melyek ma már épp úgy hozzájárulnak a Budapest hangulatához, mint a századfordulón emelt épületek. Ez így rendben is van: kinek a pap, kinek a papné. Budapestnek pont az a varázsa és vonzereje, hogy sokszínű.

VÉGY EGY LEPUKKANT BÉRHÁZAT

Valahogy így így kezdődik a romkocsmák és a szabadulószobák receptje is. Budapest belvárosa tele van olyan nagy belmagasságú, hangulatos, de lepukkant tásasházakkal, melyek nagyon is érdekesek lehetnek az ide látogatók számára.

Sokszor ezeket a bérházakat nehéz felújítani, és nem csak a költségek miatt. Akadályt jelenthet, az, hogy állapotuktól függetlenül műemlék jellegűek, így csak hosszas bürokratikus hercehurca után lehet belekezdeni az amúgy is költséges és körülményes felújítási munkálatokhoz.

Sokan - érthető okokból - ezért úgy vannak vele, hogy inkább bele sem fognak a renoválásba. Innentől már csak egy lépés, hogy a berendezés is igazodjon a trash életérzéshez, és már kész is a romkocsma. A dolog láthatóan működik, özönlenek a turisták, és keresik is ezt az utánozhatatlan hangulatot.

KIS HELY, NAGY LELEMÉNY

Ha csak a helyszínt nézzük, akkor egy szabadulószobát jóval könnyebb kialakítani, mint egy romkocsmát. Azonban csak első ránézésre tűnik egyszerűbbnek. Ahhoz, hogy egy játék élvezetes legyen, nem elég az ócskapiacról néhány hangulatos holmit összevásárolni, hanem egy minden elemében jól megkomponált történetre is szükség van. Ha csikorognak a sztori részletei, akkor a játékosok nem nagyon tudják magukat beleélni a helyzetbe, és így az élmény sem lesz olyan.

"A játékaink megkomponálásának mindig a legfontosabb része a kerettörténetnek a kitalálása. Sokan és sokáig szoktuk a fejünket törni, mielőtt ténylegesen nekikezdünk egy-egy új pálya kialakításának. Mindig az olyan ötleteket keressük, melyekkel mi is teljes mértékben azonosulni tudunk, és így ezt a lelkesedést továbbadhatjuk a majdani játékosoknak" - mondta Vitvera Gábor, a Exit The Room marketing vezetője. "Ha jó a koncepció, akkor az országtól függetlenül működik, ezért lehetnek népszerűek a játékaink Ausztriában, Németországban, vagy éppen Szaud-Arábiában is."

 

Igazából csak fantázia kérdése, hogy milyen lehetőségeket tartogat egy-egy üresen álló lakás, és a sikerhez szükség van egy kis magyaros leleményre is - ezért lehet hungarikumnak nevezni a szabadulószobákat.

A TUDOMÁNY IS MELLETTE ÁLL

Bármilyen hihetetlen is, de a szabadulószobáknak van egy meglehetősen alaposan átgondolt tudományos háttere. A Flow elmélet szerint az ember akkor teljesít igazán jól, és akkor boldog, ha a külvilágot kizárva kizárólag az előtte álló feladatra tud koncentrálni. Az elmélet ennél egy pöttyet azért bonyolultabb, mindenesetre érdekes, hogy pont egy magyar professzor, Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg.

Csíkszentmihályi Mihály, forrás: ted.com

Az első magyar szabadulós játékot, a Paraparkot megálmodó Gyurkovics Attila mindenhol elmondja, hogy neki nem is annyira a játék, mint inkább a flow-élmény megteremtése volt a fontos. Csíkszentmihályi a kutatásai alapján arra jutott, hogy az ember nem a passzív semmittevésben a legboldogabb, hanem akkor, ha éppen valamit csinál, ami teljesen magával ragadja. Gyurkovics ezt az élményt szerette volna megalkotni, és úgy érzi, sikerült is - nyilatkozta az Index-nek.

MERT BUDAPESTEN NEM CSAK INNI LEHET

Működésében, célcsoportjában sőt hangulatában is nagyon hasonló a kijutós játék a romkocsmához, egyvalami azonban teljesen más. A szabadulószobába pont az agyukat felpörgetni jönnek a turisták, nem eltompítani. Biztató, hogy erre is van igény.

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK