x
hu
en
Escape room

A szabadulás mesterei 2: David Merlini

Aki kiszabadult a Dunába dobott betontömbből!
2019.09.27.

Korábban már írtunk a legendás Houdini-ről, most pedig David Merlini kerül sorra a szabadulás mestereiről szóló minisorozatunkban.

Houdini és Merlini életében sok hasonlóság és párhuzam fedezhető fel. Például az, hogy Merlini is Magyarországon született és már kiskorában (3 évesen) elköltözött családjával. De még ennél is izgalmasabb, hogy ugyanazon a napon - október 31-én - született, melyen a nagy előd elhunyt. Igaz, 52 évvel később.

A ZONGORA NEM BILINCSELTE LE, A LAKATOK ANNÁL INKÁBB

A magyar anyától és olasz apától származó Merliniék Olaszország felé vették az irányt.

Davidet 4 éves korában szülei beíratták zongorázni, ám őt sokkal jobban izgatták a zeneiskolában található lakatok és zárak, mint a zene.

Nagy volt az öröm, amikor megkapta az első bűvészdobozát, ez a momentum jelentette karrierjének kezdetét. Otthon, sajátkezűleg alkotta meg első távirányítós zárait, ködgépeit, és minden egyebet, melyre szüksége volt mutatványihoz. Amire nem jött rá magától a bűvészetben, azt pedig megtanulhatta a torinói “varázslóiskolában”, ahova 14 éves korában iratkozott be.

NEM LEHETETT SZABADULÓMŰVÉSZ A SAJÁT HAZÁJÁBAN

17 éves korában költözött vissza Magyarországra, melyet az otthonának tart, azonban végül a dolgok nem pont úgy alakultak, ahogy előre tervezhette.

David Merlini

2005-ben egy Dunába dobott betonttömbből szabadult ki, közel 2 millió magyar tévénéző szeme láttára, az RTL klub botrányosan rossz közvetítése mellett. A produkcióban a szabadulóművész 10 órán keresztül várta, hogy megkössön rajta a nyakáig érő beton. Ezt a részt a csatorna meglehetősen alaposan dokumentálta, azonban magából a szabadulásból nem sokat sikerült rögzíteniük.

A produkciót egy meghiúsult közvetítés, majd kölcsönös sárdobálás és pereskedés követte. Az eredeti terv az lett volna, hogy a szabadulóművésznek egy rakétáról kellett volna kiszabadulnia a kilövés előtt, azonban a tévé visszamondta a közvetítést, mert komolytalannak és veszélyesnek vélte az előadást. Innentől kezdve Merlini külföldön mutatta be produkcióit. Főleg Olaszországban és az Egyesült Államokban láthatta a közönség.

“(...) már nem akarok problémákat, huzavonákat, mert itthon minden téren az van. (...) Én a felszínesség és a megbízhatatlanság elől menekülök. Ha ilyen kvalitású szolgáltatásokkal találkozom, akkor a legminimálisabb módon sem akarok részt venni semmiben. De annyira nem, hogy sem látni, sem hallani, sem tudni nem akarok róla.” Nyiltkozta még 2015-ben Merlini.

HOUDINI HÁZ BUDAPESTEN

Magyarországra való visszatérése a nagy előd és példakép munkásságának állít emléket. Merlini 2016-ban nyitotta meg a Houdini házat Budapesten a várban. Itt a közönség megtekintheti a szabadulóművész relikviáit és az életéről szóló kiállítást. Emellett folyamatos élő bűvészműsorral és interaktív trükkökkel is várják a látogatókat.

Houdini bilincse

Houdini legendás bilincse is látható a Houdini házban (fotó: MTI)

“A múzeumi funkció mellett szeretnék segítséget, gyakorló és fellépési helyszínt is nyújtani azoknak a fiatal tehetségeknek, akik nem tudják, hogyan kezdjék el pályájukat. Ők a Houdini-házban otthon lehetnek” – vázolta további célkitűzéseit Merlini új, talán kevésbé veszélyes, projektjével kapcsolatban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK