x
hu
en
Escape room

A szabadulás mesterei 1 - Houdini

Szóval most, hogy sikeresen túl vagy néhány kijutós játékon, a mesterének érzed magad? Ne hidd! Hallottál már Houdiniről?
2019.09.27.

Houdini élettörténete legendás szabadulások sorozata, mellyel világhírnévre tett szert. Az hogy hogyan csinálta, még a közvetlen munkatársai előtt is örökre titok maradt, így válhatott igazi legendává.

AZ ELSŐ KÁRTYATRÜKKÖK

Kevesen tudják, és ő maga is tagadta, hogy Budapesten született 1874-ben. Családjával csak 4 éves korában vándoroltak ki az Egyesült Államokba.  

Gyerekkorában sokféle munkát vállalt: volt rikkancs, cipőpucoló, mielőtt felfedezte tehetségét és a lehetőséget a bűvészetben. Első mutatványai kártyatrükkök voltak, a szabadulások csak később kerültek be a repertoárjába.

SZABADULÁSOK - RENDŐRI FELÜGYELETTEL

Első szabadulószámaival főleg rendőrségi rendezvényeken lépett fel. A mutatvány az volt, hogy gyakorlatilag nem találtak olyan bilincset, vagy zárkát, ahonnan ne tudott volna kiszabadulni.

Igazi világhírnévre akkor tett szert, amikor 1900-tól kezdve Angliában kezdte el bemutatni számait. Nevét hamar felkapta a sajtó, híre rohamosan terjedt az egész kontinensen. Skócia, Németország, Franciaország, Oroszország közönsége és hatóságai mind-mind a "Bilincskirályt" akarták.

Több, mint 300 berlini rendőr ámult azon, amikor szemük láttára, meztelenül szabadult ki a bilincseiből. Mindezt 6 perc alatt.

Igen híressé vált moszkvai fellépése is, amikor Oroszország legrégebbi börtönében, a Butirkaja-ban szabadult ki bilincseiből és egy szibériai rabszállító vonatból. Szintén meztelenre vetkőzve, a téli hidegben megbilincselve zárták be a vagonba, ahonnan kevesebb, mint fél óra alatt szabadult ki a helyi hatóságok nem túl nagy örömére, de annál nagyobb döbbenetére.

Öt év alatt sikerült Birmingham Blacksmith cégnek legyártania korának legkorszerűbb bilincsét a Brama-zárat. Azt állították, hogy kulcsok nélkül lehetetlen kinyitni. Houdininek mindössze egy órába telt, mindezt be is mutatta a londoni Hippodrome közönsége ámulatára.

VILÁGHÍRNÉV ÉS UTÁNZÓK

1907-től, az immár világhírű (és dúsgazdag) szabadulóművészt újra az Egyesült Államokban találjuk. Hatalmas sikerrel mutatta be szabadulószámait az egész országban turnézva. Játszi könnyedséggel szabadult ki kötelekből, bilincsekből és kényszerzubbonyokból.

Ahogy produkcióit másolni kezdték, egyre kockázatosabb újításokra szánta el magát. Így szabadult ki bilincseiből fejjel lefelé lógva, és 1908-tól vízzel teletöltött és lezárt tartályból - hátrabilincselt kézzel.

Houdini soha sem állította, hogy titokzatos mutatványait természetfeletti képességek segítségével hajtotta volna végre. Viszont mutatványainak állandó veszélyeire, azok esetleges káros következményeire mindig tudatosan, rendszeresen, és kiemelten hívta fel a publikum figyelmét. 

 

Ki nem állhatta a csalókat és a spiritisztákat, könyvet is írt leleplezésükre ezekről könyveket is írt "Egy bűvész a szellemek között" címmel.

 

1910 volt Houdini legemlékezetesebb éve. Ekkor mutatta be látványos kiszabadulását egy víz alatti ládából New Yorkban, az East folyóban.

Nem félt a rizikótól, bízott erejében, rugalmasságában és hajlékonyságában. Ráadásul mindenkinél jobban ismerte a zárak, csomók, lakatok működését.

"A tömeg összecsődítésének nincs annál egyszerűbb módja, mint közhírré tenni, hogy egy bizonyos időpontban, egy bizonyos helyen valaki megpróbál valamit, s ha nem sikerül, az életével fizet." - Houdini

SZENVEDÉLYE LETT A VÉGZETE

Rendkívül büszke volt fizikai adottságaira és végül ez vezetett halálához. Kismilliószor előadta már azt a produkciót, hogy a közönségből valaki teljes erőből üsse meg a hasát, hogy mindenki meggyőződhessen. Az utolsó mutatvány azonban balul sült el - Houdininek vakbélgyulladása volt, így napokkal később belehalt a néző ütésébe. Nem volt hajlandó orvoshoz fordulni.

HOUDINI EMLÉKEZETE

Houdini művészetét 5 vele készített film is megörökítette. Életéről pedig film készült, ahol a szintén magyar származású Tony Curtis alakítja a szabadulóművészt.

 

Emlékét a budapesti House of Hudini őrzi, mely állandó kiállítása Európa egyetlen és legnagyobb Houdini tárlata. Az intézmény amellett, hogy találkozópontja a bűvészet kedvelőinek és művelőinek, egyben kutatja és publikálja Harry Houdini korai éveinek, magyar gyökereinek és családi kapcsolatainak dokumentumait az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben.

A Houdini Ház alapítója David Merlini, aki A szabadulás mesterei című minisorozatunk következő szereplője lesz.

Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
2020.10.27.
Ilyenek lesznek a jövő szabadulószobái?
A szabadulós játékok ma már az egyik legnépszerűbb programlehetőséget jelentik. A játékosok lelkesedése nem véletlen: csapatmunka, borzongás, adrenalinfröccs, sikerélmény - a képzeletbeli világokban minden adott, ami a mindennapokból olyan nagyon hiányzik.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
2020.10.08.
Újabb szabadulószobát készítettek a szegedi piarista tanárok
A játékosoknak ezúttal az ÁVH börtöneiből kell kijutniuk, miközben megismerkednek az ‘50-es évek Magyarországával.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
2020.06.01.
Trianon szabadulószobát tervezett a szegedi Piarista Gimnázuim két tanára
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján egy online szabadulószobát tervezett.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
2020.05.28.
Új szabadulószoba nyílt a Szarvasi Arborétumban
A Szarvasi Arborétumban 2015. óta működnek szabadulószobák. Azóta évről-évre újdonságokkal is jelentkeznek az ötletgazdák.
TOVÁBBI CIKKEK