A sikeres kijutós játék titka a jó csapat
2019 09 27 - 13:12

Ahhoz, hogy sikeresen vegye az ember a szabadulószobákban elé kerülő akadályokat, égető szükség van arra, hogy csapatban és ne egyedül gondolkozzon a megoldáson. A jó játékélménynek is az alapja a jó csapat, hiszen együtt minden könnyebb és egyből meg lehet osztani az élményeket is.

A HR-ESEK MÁR TUDJÁK

Alapvetés, hogy egy cég sikere, azon múlik, hogy mennyire hatékonyan tudnak az alkalmazottak együtt dolgozni, milyen jól alkalmazkodnak a másikhoz, és mennyire képesek együttes erővel küzdeni a közös célért. Éppen ezért minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a munkatársakból egy jó csapatot kovácsoljanak össze, erre pedig a szabadulószobák remek helyszínt biztosítanak.

HOGYAN SZÜLETIK MEG EGY JÓ CSAPAT?

Minden emberi közösségben, legyen szó munkahelyi-, vagy baráti társaságtól nagyjából hasonló csoportfejlődési folyamatok játszódnak le. Ha több ember kerül egy helyre, hasonló élethelyzetbe, ott automatikusan elkezd kialakulni valamilyen közösségtudat. Ez történik, ha valaki először lép be szeptemberben az iskola osztálytermébe, sőt akkor is, hogyha több időt kell várni mondjuk egy orvosi rendelőben. A formálódó közösségben mindenki igyekszik megtalálni a helyét és megszerezni a számára kívánatos szerepet. Hamar kiderül, hogy ki lesz a hangadó, és ki az, aki csak követi a többieket. Egy idő után kialakulnak azok a viselkedési normák, amelyek a csoport életét, működését szabályozzák, és ha ez mindenki számára elfogadható, akkor összehangoltan tudnak egy közös célért dolgozni.

MILYEN POSZTOKRA VAN SZÜKSÉG A SZABADULÓSZOBÁBAN?

Mivel a kijutós játékok során gyorsan és sok feladattal találkoznak a játékosok, ezért szükség van arra, hogy a csapategység gyorsan kialakuljon. A legjobban elkülöníthető szerep a vezetőé, aki dönteni tud az olyan helyzetekben, amikor több megoldási javaslat is felmerül. Belőle, jó ha csak egy van, mert ha több dudás van a csárdában, az pont ugyanolyan fejetlenséget okoz, mintha nem lenen vezető. Fontos, hogy legyen valaki, aki minden apró részletre odafigyel, és semmi nem kerüli el a figyelmét. Ő tudja azokat az információkat szállítani a többieknek, melyeket csoportosítani, értékelni tudnak, hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz. Jó, ha van valaki, akiből dőlnek az ötletek és folyamatosan bombázza a többi csapattagot velük. És végül, de nem utolsó sorban, minden csapatba kellenek igazi közösségi emberek, akik nem központi figurák, de mégis minden gördülékenyebben megy a jelenlétükben.

EZ CSAK JÁTÉK

Mindemellett a kijutós játékokat nem szokták véresen komoly pozícióharcok jellemezni, és a szabadulószobákban nem esnek egymásnak emberek a vezető szerepért sem. Amit viszont érdemes elkerülni, hogy kerékkötőt ne vigyenek magukkal a játékosok a szabadulószobába, mert nem csak az eredményességet tudja rontani, hanem a többiek játékélményét is.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
TÉMAKÖRÖK